T.C.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

 

 

SAYI   : B.18.0.ÇYG.0.02.02-010.06-12631                                                   30 Temmuz 2009

KONU : Hava Kirliliğinin Kontrolü ve

              Önlenmesi

 

GENELGE

(2009/15)   

Bilindiği üzere, 8 Mayıs 2003 tarih ve 25102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda yer alan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün görevlerinin tanımlandığı 9 uncu Madde (c) bendi gereğince; yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere temiz enerji kullanımını desteklemek, yakıtların hava kirliliğine yol açmayacak şekilde kullanılabilmesi için gerekli tedbirleri almak veya aldırmak çevreye uygun teknolojileri belirlemek ve bu maksatla, kurulacak tesislerin vasıflarını tesbit etmek görevi Bakanlığımıza verilmiştir.

 

Bu çerçevede, “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü (IKHKK) Yönetmeliği” 13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş ve Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 17 Mart 2005 tarih ve 25758 sayılı, 14 Mayıs 2007 tarih ve 26522 sayılı ve 7 Şubat 2009 tarih ve 27134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Yönetmeliğin 28. Maddesinde; “il ve ilçelerin kirlilik derecelendirilmesi; il ve ilçenin topografik yapısı, atmosferik şartlar, meteorolojik parametreler, sanayi durumu, nüfus yoğunluğu ve önceki yılların hava kalitesi ölçüm sonuçları dikkate alınarak 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi (HKDY)Yönetmeliğine göre Bakanlık tarafından kış sezonu başlamadan önce ilan edilir.” denilmektedir. Bu kapsamda, illerden alınan bilgiler de göz önünde bulundurularak tüm il ve ilçelerin kirlilik derecelendirilmesi yapılmıştır. Buna göre; “Sınır Değerlerinin Aşıldığı İl ve İlçeler” (EK-I) ve “Sınır Değerlerinin Aşılmadığı İl ve İlçeler” (EK-II) olmak üzere sınıflandırma yapılmıştır.  

 

IKHKK Yönetmeliğinde ısınma maksadıyla kullanılacak olan ithal taş ve linyit kömür özellikleri Tablo-10’da, yerli kömür özellikleri Tablo-11 ve Tablo-12’de, briket kömür özellikleri Madde 24’de ve prina briketi özellikleri Tablo-14’de verilmiş olup başta petrol koku olmak üzere IKHKK Yönetmeliğiyle yasaklanmış yakıtların ısınma maksadıyla kullanılmaması gerekmektedir. Bu kapsamda EK-I ve EK-II’de yer alan il ve ilçelerde kullanılacak yakıt özelliklerinin de belirlendiği Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) Kararlarının ısınma dönemi başlamadan alınması, bu kararların Bakanlığa düzenli olarak gönderilmesi ve alınan kararlarla mevzuatın etkinliğinin azaltılmaması hususları göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Ayrıca, kirlilik derecelendirilmesi yapılmış olan il ve ilçelerin dışında kalan köy ve belde yerleşim yerlerinde de topoğrafik yapı, meteorolojik şartlar, yerleşim alanlarının il ve ilçe merkezlerine uzaklığı ve denetimin sağlanması hususları da dikkate alınarak, vasıfları İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları doğrultusunda belirlenen yakıt ve kömürlerin kullanılması sağlanmalıdır. 

 

Diğer taraftan, fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin 31 Aralık 2008 tarih ve 27097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14488 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde, hava kirliliği ile mücadelede başarı ve uygulamada birlikteliğin sağlanması maksadıyla İl Mahalli Çevre Kurullarınca, başta il ve ilçelerin kirlilik derecelerine göre kaliteleri belirlenmiş kömürlerin dağıtılması ayrıca IKHKK Yönetmeliği’nde belirlenen hususlara uyulması gerekmektedir. 

 

Bununla birlikte; kış gelmeden önce ısınmada kullanacak yakıtların yanma veriminin artırılmasını, buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltılmasını sağlamak için soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik temizlenmesi, kalorifer tesisatlarının izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin yapılması, kazan dairelerinin yeterince havalandırılarak işletme talimatlarına uyulması, soba ve kalorifer kazanlarında kabul edilen standartlara uygunluğun aranması, kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılarak kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için İl Çevre ve Orman Müdürlükleri, Belediyeler ve Gönüllü Kuruluşların işbirliği ile “Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları” düzenlenmesi ve halkın bilgilendirilmesinin sağlanması önem arz etmektedir.

 

Bakanlıkça yayımlanan yönetmelik ve genelgelerin maksadı bir taraftan hava kirliliğini azaltmakta iken diğer taraftan da uygulamada birlikteliği sağlamaktır. Bu kapsamda il çevre ve orman müdürlüklerinin IKHKK Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen hususların uygulanması safhasında Bakanlığımız talimatları doğrultusunda hareket etmeleri ve MÇK Kararları alınırken de bu hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

 

 

I-Yakıtlar: 

 

Isınma maksatlı kullanılan ithal ve yerli katı yakıtlar  (kömür, briket kömür, prina briketi vb.) için katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, uygunluk izin belgesi, satış izin belgesi, analiz, yükümlülükler, ihalelere katılım, denetim ve uygulanacak müeyyideler aşağıda belirtilen çerçevede yapılacaktır. 

 

Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi: 

 

1-Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, satıcılara (bayi ve mahrukatçılar) ve ilde kendi adına satış yapmak isteyen ithalatçı ve üreticiye verilir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almak isteyenler; 

     - Katı yakıt satışı ile ilgili İşyeri Açma Ruhsatı,

     - Oda Sicil Kaydı (Mahrukatçılar Odasına veya Sanayi ve Ticaret Odasına veya ilgili

        Esnaf Odasına kayıtlı olduğuna dair belge),

     - İmza Sirküleri (noter onaylı)

     - Taahhütname (İl çevre ve orman müdürlüğünün talebine bağlı) 

 

ile il çevre ve orman müdürlüğüne müracaat ederler ve il çevre ve orman müdürlüğünce katı yakıt satıcısı kayıt belgesi (EK–III) düzenlenir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi bir işyeri için geçerlidir. Aynı ithalatçı/üretici/satıcının birden fazla işyeri var ise her bir işyeri için katı yakıt satıcısı kayıt belgesi numarası aynı kalmak üzere ayrı bir katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. Ayrıca, katı yakıt satıcı kayıt belgesinin yanı sıra satıcılara EK-IV tablosu da verilir.

Ancak 6762 sayılı Türk Ticaret Kanun’un 42 nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluş ile kooperatif ve birliklere  “Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi” düzenlenirken “İşyeri Açma Ruhsatı” ve “Oda Sicil Kaydı (Mahrukatçılar Odasına veya Sanayi ve Ticaret Odasına veya ilgili Esnaf Odasına kayıtlı olduğuna dair belge) belgelerinin talep edilmeyecektir.

 

2- Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, alınan il sınırları içerisinde geçerlidir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almayan ithalatçı/üretici (kendi adına katı yakıt satmak isterlerse) ve satıcılar katı yakıt satışı yapamazlar.  

 

3-Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’nin düzenlenmesine esas bilgi ve belgeler daha önceki dönemlerde katı yakıt satışı yapılan ilin il çevre ve orman müdürlüğüne verilmiş ve geçerliliğini koruyor ise yeniden istenmez. Mevcut bilgi ve belgeler dikkate alınarak katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. Ancak, mevcut bilgi ve belgelerde değişiklik veya eksiklik olması durumunda eksikliklerin tamamlanarak il çevre ve orman müdürlüğüne verildikten sonra katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. 

 

4-İthalatçı/üretici/satıcının il çevre ve orman müdürlüklerine vermiş oldukları her türlü belgelerin fotokopilerinin kendileri (ithalatçı/üretici/satıcı) tarafından imzalanıp kaşelenmesi halinde (imza sirküleri hariç), noter onayı aranmaz.  

 

5-İthalatçı/üretici/satıcı katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’nin kayıp olması, adres ve firma isim değişiklikleri halinde bir ay içerisinde il çevre ve orman müdürlüğüne müracaat ederek aynı katı yakıt satıcısı kayıt belgesi numarasıyla yeni katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almak zorundadır.  

 

Uygunluk izin belgesi:

 

Uygunluk izin belgesi yerli kömürler için düzenlenir. Katı yakıt üreticisi, ocaktan üretilerek satışa sunulacak hale getirilmiş ve miktarı belirlenmiş yakıt için, yakıtın çıkarıldığı ilin il çevre ve orman müdürlüğüne başvurur. İl çevre ve orman müdürlüğünce TS 5125, TS 4744 ve TS 2390 sayılı standartların belirlediği şekilde numune alınarak/aldırılarak, IKHKK Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesi kapsamında belirtilen laboratuarlarda analiz yaptırılır. Analiz sonuçları, IKHKK Yönetmeliğinde belirtilen sınırları sağlaması halinde, ekte örneği verilen uygunluk izin belgesi (EK–V) üreticiye verilir.  

 

Satış izin belgesi: 

 

İthalatçı/üretici, katı yakıta ait uygunluk belgesi/uygunluk izin belgesi (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi tasdik edilmiş) ve katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almış satıcıların listesinin (katı yakıt satıcısı kayıt belge nosu, satıcı adı ve adresi) yer aldığı bir dilekçe ile il çevre ve orman müdürlüğüne başvurur. Söz konusu başvuru, il çevre ve orman müdürlüğünce inceledikten sonra, uygun bulunması halinde, il çevre ve orman müdürlüğünce bir örneği ekte verilen (EK-VI) “satış izin belgesiithalatçı/üreticiye verilir. Üretici/ithalatçıya, satış izin belgesinin yanı sıra EK-VII tablosu da verilir. 

 

 

 

 

 

 

Analiz: 

 

Katı yakıtın bulunduğu mekândan (depodan, işyerinden, araçtan vb.) TS 5125, TS 4744 ve TS 2390 sayılı standartların belirlediği şekilde numunelerin alınması ve IKHKK Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinde belirtilen laboratuarlarda analizinin yaptırılması gerekmektedir. Uygunluk izin belgesi alınması sırasında numunenin analiz ve gönderme (kargo, posta vb.) ücreti, üretici tarafından ödenir. Denetim sırasında ise analiz ve gönderme (kargo, posta vb.) ücreti, ithalatçı/üretici/satıcı tarafından ödenir. 

 

Yükümlülükler: 

 

1-İthalatçı/üretici, satış izin belgesi’nin birer kopyasını (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi onaylı) katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’ne sahip satıcılara vermek zorundadır.  

 

2-İthalatçı/üretici, katı yakıtın satılacağı ilin il çevre ve orman müdürlüğünden katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almayan satıcılara katı yakıt veremez. 

 

3-İthalatçı/üretici/satıcı, satışa sunulan katı yakıtı başka katı yakıtlarla karıştıramaz.  

 

4-İthalatçı/üretici, satıcılardan; yakıtın niteliklerinin korunması, IKHKK Yönetmeliğinde ve genelgelerde yazılı hususlara uyulması, IKHKK Yönetmeliğinde belirlenen özelliklere sahip olmayan katı yakıtın satışı ve kullanımının durdurulması ve tüketicinin uğrayacağı zararların karşılanması gibi hususları içeren taahhütname alabilir veya satıcılarla sözleşme yapabilirler. 

 

5-İthalatçı/üretici/satıcı, katı yakıtların taşınması sırasında, katı yakıta ait satış izin belgesi’ni (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi onaylı) araçta bulundurmak ve denetimler esnasında yetkililere ibraz etmek zorundadırlar. 

 

6-İthalatçı/üretici, EK-VII’de yer alan bilgileri 3 aylık dönemler (ocak-mart, nisan-haziran,  temmuz-eylül ve ekim-aralık) halinde, satıcılar ise EK-IV’da yer alan bilgileri 6 aylık dönemler (ocak-haziran ve temmuz-aralık) halinde il çevre ve orman müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.  

 

7-İl çevre ve orman müdürlüklerinin, envanter oluşturulması amacıyla ithalatçı/üretici/satıcı tarafından bildirilen (EK-IV ve EK- VII) katı yakıt (kömürler, briket kömürleri, biyokütle vb.) ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile dağıtılan yakıt bilgilerini, Bakanlığımız www.cevreorman.gov.tr web sitesinde yer alan ‘Kömür Bilgileri Excell Tablosu’na işlenmek suretiyle Nisan ayının sonuna kadar isinmasubesi@gmail.com elektronik posta adresine ve  resmi yazı ile Bakanlığımıza bildirmeleri ve bilgileri İl Müdürlüğü veri tabanında muhafaza etmeleri gerekmektedir. 

 

İhalelere katılım: 

İhalenin yapılacağı ilde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almamış olan ithalatçı/üretici/satıcı, katı yakıt ihalesine katılmak istedikleri zaman, ithalatçılar için ithalatçı kayıt belgesi (ithalatçı tarafından fotokopisi onaylı), üreticiler için uygunluk izin belgesi (üretici tarafından fotokopisi onaylı) ve satıcılar için ise herhangi bir ilde alınmış katı yakıt satıcısı kayıt belgesi (satıcı tarafından fotokopisi onaylı) ile ihalelere katılabilirler.

 

İhaleyi kazanan ithalatçı/üretici olması halinde ihaleyi kazandığı ilden almış olduğu satış izin belgesini, katı yakıta ilişkin bilgi ve belgeleri (satış izin belgesi, uygunluk belgesi /uygunluk izin belgesi, miktar vb.), satıcı ise ithalatçı veya üreticinin almış olduğu satış izin belgesiyle birlikte katı yakıta ilişkin (satış izin belgesi, uygunluk belgesi /uygunluk izin belgesi, miktar vb.) bilgi ve belgeleri il çevre ve orman müdürlüğüne vermek zorundadırlar.

Denetim: 

 

1-Bakanlığımızın 29.06.2006 tarih ve B.18.0.ÇYG.0.02.00.02/7530 sayılı Yetki Devri Genelgesi (2006/19) kapsamında; yetki devri yapılmış Büyükşehir, merkez ilçe, il ve ilçe belediyeleri kendi sınırları içinde satışa sunulan katı yakıtların denetimini yapmak ve idari yaptırım kararı verebilme yetkisine sahiptir. Bu kapsamda yetki devri yapılmış olan belediyeler ile il çevre orman müdürlükleri arasında gerekli işbirliği sağlanmalıdır. Ancak, yetki devri yapılmış olan belediyeler satış izin belgesi düzenleyemezler ve denetim sırasında ithalatçı/üretici/satıcıdan bu genelgede belirtilen bilgi ve belgeler dışında her hangi bir bilgi ve belge isteyemezler. 

                                                                                                                             

2-Belediyeler tarafından satışa sunulan katı yakıtların denetimi il çevre ve orman müdürlüğünce yapılır ve gerekli idari yaptırım kararı uygulanır. 

 

3-İdari yaptırım kararlarının uygulanması esnasında, Çevre Kanununa Göre Verilecek İdarî Para Cezalarında İhlalin Tespiti ve Ceza Verilmesi İle Tahsili Hakkında Yönetmelikte belirtilen tutanaklar kullanılır.  

 

4-Tutanaklarda, denetime konu katı yakıtın miktarı, ilgili belgelerinin (katı yakıt satıcısı kayıt belgesi/ uygunluk belgesi /uygunluk izin belgesi/satış izin belgesi) tarih ve sayılarına mutlaka yer verilmesi gerekmektedir. 

 

Uygulanacak müeyyideler: 

 

1-Her bir uygunluk belgesi/uygunluk izin belgesi kapsamında ithal edilen/üretilen ve ilde satışa sunulan katı yakıt için gerekli bilgi ve belgeleri il çevre ve orman müdürlüğüne bildirmeyen; yanlış ve/veya yanıltıcı belge düzenleyen ve katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almamış olan satıcılara katı yakıt teslim eden ithalatçı/üretici/satıcıya, 2872 sayılı Çevre Kanununun 12 nci, 20 nci (g) ve 26 ncı madde hükümleri uygulanır.

 

2-Analize gönderilen birinci numunenin analiz sonucunun uygun çıkmaması durumunda katı yakıtın satışı durdurulur ve miktarı tespit edilir. İthalatçı/üretici/satıcılardan birisi tarafından şahit numunenin analizi istenildiği takdirde, şahit numunenin analizi yaptırılır. Şahit numune analizinin olumlu çıkması halinde katı yakıtın satışına devam edilir.  

 

3- Katı yakıtın şahit numunesinin olumsuz çıkması halinde Çevre Kanunu’nun 15 inci ve Ek 6 ncı maddeleri gereğince numunenin temsil ettiği katı yakıtın miktarı tespit edilerek satışı durdurulur ve satış izin belgesi o ilde iptal edilir. Katı yakıt ithalatçı/üretici tarafından toplatılır ve sadece sanayi amaçlı kullanılır. Bu işlemler, il çevre ve orman müdürlüğünün gözetiminde yapılır. Ayrıca ithal yakıt için ilgili Genelge ve Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği gereğince işlem yapılır. 

 

4- Mahkemelerde açılacak tespit davaları veya Bakanlık/il çevre ve orman müdürlüğünün gerekli görmesi dışında yerli/ithal yakıta ilişkin olarak yeni numune alınmayacaktır.  

II- Motorlu taşıtlar:  

 

Motorlu taşıtlarla ilgili hususlarda Bakanlığımızca yayınlanan 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği ile 29 Nisan 2009 tarih ve 6916 sayılı 2009/12 Genelgesinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir. 

 

III- Sanayi tesisleri:  

 

Endüstriyel Tesislerle ilgili hususlarda Bakanlığımızca yayınlanan 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve 18 Temmuz 2007 Tarih ve 983 sayılı 2007/7 Genelgesinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir. 

 

IV-Halkın bilgilendirilmesi: 

 

1-Hava kirliğinin yoğun olduğu günlerde alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet gösterilmesi için halkın bilgilendirilmesi

 

2-Halkın duyarlılığının arttırılması için hava kirliliği ölçüm sonuçlarının günlük olarak halka duyurulması, 

 

3-Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde öğrencilerin açık alanda tören yapmalarının önlenmesi, 

 

4-Hava kirliliği ile ilgili eğitici programların düzenlenmesi, 

 

5-Tüketicilerin IKHKK Yönetmeliği’nde ve bu genelgede belirtilen özelliklerdeki yakıtları kullanması, 

 

6-Başta resmi bina ve okullar olmak üzere yeni bina yapımında ısı yalıtım projelerinin uygulanması,  

 

7-Kış gelmeden önce binalarda ısı kaçağının önlenmesi, pencerelerin çift camlı olması ve binalarda özellikle dıştan yalıtım yapılması hususlarının yakıt tasarrufuna katkıları konularında halkın bilgilendirilmesi,

 

8-Okullarda ve resmi binalarda değiştirilmesi gereken pencerelerin ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi ve kaloriferli okullarda radyatörlerde termostatlı vana kullanılması, 

 

9-Okullarda ve resmi binalarda giriş kapısının kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmaz yapılması, önem arz etmektedir. 

 

V-Yetki devri: 

 

Bakanlığımız Genelgesinin (2006/19) ekindeki listede yer alan belediyelerin yetkisini kaybetmesi veya gerekli şartları sağlayıp çevre denetim birimini kuran yeni belediyelere satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararı verme yetki devrinin yapılması durumunda bilgilerin İl Çevre ve Orman Müdürlüğünüzce Bakanlığımıza ivedi olarak bildirilmesi halinde ilgili Kanun, Yönetmelik ve Genelge (2006/19) kapsamında yetki devri iptali veya yeni yetki devri yapılması hususu değerlendirilecektir.

 

VI-Yürürlükten kaldırılan düzenlemeler: 

 

1-Bakanlığımızın 27.08.2008 tarih ve B.18.0.ÇYG.0.02.02-010.06-14784 sayılı Hava Kirliliğinin Kontrolü (2008/ 11) Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

2-Bakanlığımızın 21.01.2008 tarih ve B.18.0.ÇYD.0.02.00.05/1054 (2008/2) sayılı Genelgesinin 1 inci maddesinin (i)  bendinde belirtilen Satış İzin Belgesi Takip Formunun istenmesi hususu ve 11 inci maddesinin (d) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır

 

Bu çerçevede, bu genelgede belirtilen konulara önem verilerek hava kirliliği ile ilgili ciddi mücadele verilmesi, genelge doğrultusunda alınan kararların uygulanması, gerekli denetimlerin yapılması ve genelge kararlarının Belediye Başkanlıklarına, Kaymakamlıklara ve diğer ilgili kurum/kuruluş/birimlere duyurulmasının sağlanması ve her kurum/kuruluş/birimin kendine düşen görevleri yerine getirmeleri hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.



 

 

             Prof.Dr. Veysel EROĞLU

                                                                                                                          Bakan

 

 

EKLER:

1- EK- I: Sınır Değerlerinin Aşıldığı İl/İlçeler

2- EK-II: Sınır Değerlerinin Aşılmadığı İl/İlçeler

3- EK-III: Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi Örneği

4- EK-IV: İthalatçı/Üretici İçin Teslim Edilen Katı Yakıt Bildirim Tablosu Örneği 

5- EK- V: Uygunluk İzin Belgesi Örneği

6- EK-VI: Satış İzin Belgesi Örneği

7-.EK-VII: Satıcılar İçin Teslim Edilen Katı Yakıt Bildirim Tablosu Örneği



 

DAĞITIM:

Gereği:                                                                Bilgi için

-İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine                        -Başbakanlık

-Yetki devri yapılan belediye başkanlıklarına         -İçişleri Bakanlığına

                                                                                 -Sağlık Bakanlığına

                                                                                 -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına

                                                                                 -Bayındırlık ve İskan Bakanlığına                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK-I                                           

2009-2010 KIŞ SEZONU İÇİN

 

I.GRUP KİRLİ İLLER VE BU İLLERE BAĞLI İLÇELERİN KİRLİLİK DERECELERİ


İLİN ADI

 Merkez ve Merkez   İlçeler Kirlilik Grubu


I. Grup Kirli İlçeler


II. Grup İlçeler

ADIYAMAN

I

 

Tüm İlçeler

AFYONKARAHISAR

I

 

Tüm İlçeler

AĞRI

I

 

Tüm İlçeler

AKSARAY

I

 

Tüm İlçeler

ANTALYA

I

Tüm İlçeler

 

AMASYA

I

 

Tüm İlçeler

ANKARA

I

Tüm İlçeler

 

BALIKESİR

I

Bandırma

Diğer İlçeler

BATMAN

I

 

Tüm İlçeler

BİLECİK

I

Bozöyük, Osmaneli

Diğer İlçeler

BİNGÖL

I

 

Tüm İlçeler

BİTLİS

I

Tüm İlçeler

 

BOLU

I

Tüm İlçeler

 

BURDUR

I

Tüm İlçeler

 

BURSA

I

Diğer İlçeler

Büyükorhan, Harmancık, Keles, Orhaneli, Yenişehir

ÇANAKKALE

I

Biga, Çan, Gelibolu

Diğer İlçeler

ÇANKIRI

I

                 

Tüm İlçeler

ÇORUM

I

 

Tüm İlçeler

DENİZLİ

I

 

Tüm İlçeler

DİYARBAKIR

I

 

Tüm İlçeler

DÜZCE

I

Cumayeri, Çilimli,

Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı

Diğer İlçeler

ELAZIĞ

I

 

Tüm İlçeler

ERZURUM

I

Aşkale, Pasinler

Diğer İlçeler

GAZİANTEP

I

Araban, Karkamış,Nizip Oğuzeli, Yavuzeli

Diğer İlçeler

HAKKARİ

I

Tüm İlçeler

 

IĞDIR

I

 

Tüm İlçeler

ISPARTA

I

 

Tüm İlçeler

İSTANBUL

I

Tüm İlçeler

 

İZMİR

I

Tüm İlçeler

 

KARABÜK

I

Safranbolu

Diğer İlçeler

KARS

I

Kağızman, Sarıkamış,

Selim, Susuz

Diğer İlçeler

EK-I (Devam) 

2009-2010 KIŞ SEZONU İÇİN

I. GRUP KİRLİ İLLER VE BU İLLERE BAĞLI İLÇELERİN KİRLİLİK DERECELERİ


İLİN ADI

       Merkez ve

     Merkez İlçeler

     Kirlilik Grubu


I. Grup Kirli İlçeler

 

II. Grup İlçeler

KAYSERİ

I

 

Tüm  İlçeler

KIRIKKALE

I

Bahşılı, Yahşihan

Diğer İlçeler

KIRŞEHİR

I

Tüm İlçeler

 

KOCAELİ

I

Tüm İlçeler

 

KONYA

I

Akşehir, Beyşehir,

Çumra, Ereğli, Ilgın,

Seydişehir

Diğer İlçeler

KÜTAHYA

I

Emet, Gediz, Tavşanlı

Diğer İlçeler

MALATYA

I

Battalgazi, Yeşilyurt

Diğer İlçeler

MANİSA

I

Ahmetli, Akhisar,

Gölmarmara, Kırkağaç,

 Salihli, Saruhanlı,

 Soma, Turgutlu

Diğer İlçeler

MARDİN

I

Kızıltepe, Midyat,

Nusaybin

Diğer İlçeler

MUĞLA

I

Yatağan, Milas

Diğer İlçeler

K.MARAŞ

I

Afşin, Elbistan

Diğer İlçeler

NİĞDE

I

 

Tüm  İlçeler

ORDU

I

 

Tüm İlçeler

RİZE

I

Ardeşen, Çayeli,

Fındıklı, Pazar

Diğer İlçeler

SAKARYA

I

Akyazı, Hendek, Arifiye, Erenler, Serdivan,

Diğer İlçeler

SAMSUN   

I

 

Tüm İlçeler

SİİRT

I

 

Tüm İlçeler

SİVAS

I

 

Tüm İlçeler

ŞIRNAK

I

 

Tüm İlçeler

TEKİRDAĞ

I

Çorlu, Çerkezköy, 

M.Ereğlisi

Diğer İlçeler

TOKAT

I

Zile, Erbaa,

Niksar, Turhal

Diğer İlçeler

TRABZON

I

Akçaabat

Diğer İlçeler

UŞAK

I

 

Tüm İlçeler

YALOVA

I

 

Tüm İlçeler

YOZGAT

I

Sorgun

Diğer İlçeler

ZONGULDAK

I

Tüm İlçeler

 

VAN

I

 

Tüm İlçeler

 

 

EK-II 
 

2009-2010 KIŞ SEZONU İÇİN

II. GRUP KİRLİ İLLER VE BU İLLERE BAĞLI İLÇELERİN                       KİRLİLİK  DERECELERİ


İLİN ADI

        Merkez ve

     Merkez İlçeler

     Kirlilik Grubu


I. Grup Kirli İlçeler


II. Grup İlçeler

ADANA

II

 

Tüm İlçeler

ARDAHAN

II

 

Tüm İlçeler

ARTVİN

II

 

Tüm İlçeler

AYDIN

II

 

Tüm İlçeler

BARTIN

II

 

Tüm İlçeler

BAYBURT

II

 

Tüm İlçeler

EDİRNE

II

 

Tüm İlçeler

ERZİNCAN

II

 

Tüm İlçeler

ESKİŞEHİR

II

 

Tüm İlçeler

GİRESUN

II

 

Tüm İlçeler

GÜMÜŞHANE

II

 

Tüm İlçeler

HATAY

II

İskenderun, Dörtyol

Diğer İlçeler

KASTAMONU

II

 

Tüm İlçeler

KARAMAN

II

 

Tüm İlçeler

KIRKLARELİ

II

Lüleburgaz

Diğer İlçeler

KİLİS

II

 

Tüm İlçeler

MERSİN

II

 

Tüm İlçeler

MUŞ

II

 

Tüm İlçeler

NEVŞEHİR

II

 

Tüm İlçeler

OSMANİYE

II

 

Tüm İlçeler

SİNOP

II

 

Tüm İlçeler

Ş.URFA

II

 

Tüm İlçeler

TUNCELİ

II

 

Tüm İlçeler

                                              

 

                                                                                     EK-III    

 

 

T.C.                                                                           

………………..VALİLİĞİ

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü

 

Tarih              :                                                                                                                                                      

Belge No        : ( İl Trafik Kodu.KYS.Sıra no)

                          ( Örnek: 06.KYS.001)

                          

 

 

KATI YAKIT SATICISI KAYIT BELGESİ

 

Firma Adı             :

Adresi                   :

 

 

Yukarıda adı ve açık adresi belirtilen şahıs/firma/şirket,  ilimizde ısınma maksatlı katı yakıt satıcısı olarak kayıtlıdır.

                                              

                                                                                      Yetkili

                                                                                       İmza

                                                                                      Mühür

 

 

 

 

 


                                                                                                                                                                                                                     EK-IV

……VALİLİĞİ

İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne

 

 

 Valiliğinizce, firmamız adına düzenlenmiş olan ……tarih ve ..………………..numaralı  “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” çerçevesinde 6 aylık (ocak-haziran ve temmuz-aralık)  döneminde  ısınma maksatlı olarak satışa sunulan  yakıtlara ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.

 

 

İthalatçı/Üretici Firma Adı

Uygunluk Belgesi

Tarih ve Numarası

Uygunluk İzin Belgesi Tarih ve Numarası

Teslim Alınan Yakıt Miktarı

(ton)

Dönem İçerisinde Satılan Yakıt Miktarı (ton)

Satılmayan (Stok)

Yakıt Miktarı (ton)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                 

 

     Satıcı Firma adı

                                                                                                                                                                                                   Firma yetkilisi

                                                                                                                                                                                                           İmza


 

                                                                                                                                         EK-V

T.C.

………………..……VALİLİĞİ

(İl Çevre ve Orman Müdürlüğü)

 

SAYI  :B.18.4.İÇO.………………-135.99-                                   Tarih:…../…../……

KONU: Uygunluk İzin Belgesi

 

 

……………………………….

 

 

İlgi:……………..tarih ve ………………..…sayılı yazınız.

 

İlgi yazınız ekindeki Analiz Belgesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce incelenmiştir. Bu analiz belgesinde belirtilen katı yakıtın ısınma amacıyla Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin 28 inci maddesine göre aşağıda belirtilen yerlerde kullanılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce uygun görülmüş olup, …… ton yakıt için iş bu Uygunluk İzin Belgesi düzenlenmiştir.

 

Kullanım yeri: I.Grup İl ve İlçeler/II. Grup İl ve İlçeler/Köy ve beldelerde

 

Yakıt

 Özellikleri

Yönetmelik (Tablo…..)

Sınır Değerleri

 

Uygunluk İzin Belgesi Verilen Yakıtın

Analiz Sonuçları

Toplam Kükürt

 (kuru bazda)

max.

 

Alt Isıl Değer

 (kuru bazda)

min Kcal/kg (-200 tolerans)

 

Toplam Nem

 (orijinalde)

max.

 

Kül

(kuru bazda)

max.

 

Boyut *

(satışa sunulan)

18-150 mm (18 mm altı max. %10 tolerans, 150 mm üstü  max.% 10 tolerans)

 

*Mekanik beslemeli yakma tesisleri için kömür boyutu 10-18 mm olabilir.

                                  

 

                                                                                 

 

İl Çevre ve Orman Müdürü

Adı Soyadı

Mühür ve İmza

 

 

                                                                                                                                      EK-VI

T.C.

………………..……VALİLİĞİ

(İl Çevre ve Orman Müdürlüğü)

 

 

SAYI  :B.18.4.İÇO.…………………-135.99-                               Tarih:…../…../……

KONU: Satış İzin Belgesi

 

 

 

……………….

 

 

 

 

 

İlgi:……………..tarihli ve ………………..…sayılı yazınız.

 

İlgi yazınız ve ekinde bir kopyası verilen ……………..tarihli ve ……………….…….sayılı Uygunluk Belgesi/Uygunluk İzin Belgesi kapsamındaki katı yakıtın ilimizde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’ne sahip satıcılar aracılığıyla satılması hususu İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce incelenmiştir.

Söz konusu katı yakıtın aşağıda belirtilen veya ekte verilen katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’ne sahip satıcılar aracılığıyla satılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce uygun görülmüş olup, iş bu belge Satış İzin Belgesi olarak düzenlenmiştir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

                                  

                                                                                                                                                                                            

 

Yetkili

İmza

 

 

 

 

 

 

 

EKLER

EK-I: Katı yakıt satıcısı kayıt belgesine sahip satıcılar listesi

EK-II İthalatçı/üretici tarafından doldurulması gereken EK-VII Tablosu


                                                                                                                                                                                                                          EK-VII

 VALİLİĞİ

                                                                                  İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne 
 

      Şahsım/şirketimiz/firmamız adına düzenlenmiş olan ………tarih ve …………..numaralı İthalatçı Kayıt Belgesi/Uygunluk İzin Belgesi çerçevesinde 3 aylık (ocak-mart, nisan-haziran, temmuz-eylül ve ekim-aralık) dönemde ısınma maksatlı olarak ilinizde dağıtımı yapılan yakıtlara ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.                                                                                                                                                    

Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesine

Sahip İthalatçı/Üretici/Satıcı Adı

Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi

Dönem içerisinde

Teslim Edilen Yakıt  Miktarı

(Ton)

Dönem İçerisinde İade Alınan Yakıt Miktarı

( ton)

Tarih

Numarası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               Firma adı

                                                                                                                                        Firma  yetkilisi

                                                                                                                                                İmza