T.C.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

 

Sayı  : B.18.0.SGB.0.04-010.06.01-200.721                                                                          16/07/2008

 

Konu: Görüş Talepleri

 

 

İÇ GENELGE

(SGB NO: 5)

 

 

            Bakanlığımız taşra teşkilatında oluşan mali konulara ilişkin tereddütlerin giderilebilmesi amacıyla; ana hizmet birimi genel müdürlüklerinden, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı veya Personel Dairesi Başkanlığı'ndan görüş talebinde bulunulduğu, merkez birimlerince de mali ve hukuki konularda oluşan tereddütlerin giderilmesi maksadıyla doğrudan Maliye Bakanlığından görüş talebinde bulunulduğu ve taşra teşkilatına da belirtilen konularda görüşler verildiği tespit edilmiştir.

            Mali ve hukuki konularda oluşan tereddütlerin giderilmesine ilişkin başvuruların hangi birimlere yapılacağı ve hangi birimlerce görüş verilebileceği hususunda uygulama birliğini sağlamak üzere aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

 

1. HUKUKİ KONULARDAKİ GÖRÜŞ TALEPLERİ BAKANLIĞIMIZ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNE İLETİLECEKTİR

            Bilindiği üzere 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 20. Maddesi ile;

            -Bakanlığımız birimlerinden sorulan hukuki konular ile hukuki, malî ve cezai sonuçlar doğuracak işlemler hakkında görüş bildirmek.

            -Bakanlığın menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu tedbirlere uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak.

Bakanlığımız Hukuk Müşavirliği' nin görevleri arasında sayılmaktadır.

Diğer yandan Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünden alınan 01.04.2008 ve B.07.BHM.04198–22399 sayılı yazıda;

“178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (b) bendi uyarınca Bakanlığımıza verilen “Devletin hukuk danışmanlığını ve muhakemat hizmetlerini yapma” görevi, aynı KHK’nin 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrası ile 8/1/1943 tarihli ve 4353 sayılı Maliye Vekaleti Baş Hukuk Müşavirliğinin ve Muhakemat Umum Müdürlüğünün Vazifelerine, Devlet Davalarının Takibi Usullerine ve Merkez ve Vilayetler Kadrolarında Bazı Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun ile kurulmuş bulunan Genel Müdürlüğümüze görev olarak tevdi edilmiştir.

Genel Müdürlüğümüz Devlet hukuk danışmanlığı görevini; milli ve evrensel hukuk normlarının; hak, adalet ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda yorumlanması suretiyle, idarelerle vatandaşlara yol gösterecek şekilde sürdürmektedir.

Bu görevin ifası sırasında; idarelerin sorun ve tereddütlerini anlama ve hukuki çözüm üretme noktasında, değerlendirmelerin sağlıklı ve doğru olarak yapılmasını engelleyen ve gereksiz yazışmalar ile enerji ve zaman kaybına yol açan bir takım aksaklıklarla karşılaşılmaktadır.

Görüş taleplerinde karşılaşılan en önemli aksaklık; idarelerin veya idarelerin hukuk müşavirliklerinin konuya ilişkin görüş ve değerlendirmelerinin belirtilmemiş olmasıdır. Genel Müdürlüğümüzden mütalaa talebi sırasında, idarelerin veya idarelerin hukuk müşavirlerinin görüş ve değerlendirmelerinin açıklanmış olmasında, konunun sağlıklı bir çözüme kavuşturulması açısından zorunluluk bulunmaktadır.

Açıklanan nedenlerle; Genel Müdürlüğümüzden görüş talebi sırasında, idarenizin veya hukuk müşavirliğinizin görüş ve değerlendirmesi açıklanmak suretiyle talepte bulunulması ve bu uygulamanın idarenizin tüm birimlerine duyurularak, gerekli hassasiyetin gösterilmesinin temini hususunda bilgilerini arz ederim.”

denilmekte olup bu değerlendirme ve görüş Bakanlığımızca da paylaşılmaktadır.

Bu nedenle, gerek merkez gerekse taşra birimlerimizce hukuki konularda tereddüt edilen hususların öncelikle Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğine iletilmek suretiyle çözümlenmesi yönünde işlem tesis edilmesine birim amirleri özellikle dikkat edeceklerdir.

Birim görüş talepleri üzerine Hukuk Müşavirliğimizce de tereddüt edilmesi veya gerek görülmesi halinde konuya ilişkin Bakanlığımız hukuki görüşleri de eklenmek suretiyle Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünden görüş talebinde bulunulabilecektir.

 

2. MALİ KONULARDAKİ GÖRÜŞ TALEPLERİ BAKANLIĞIMIZ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞINA İLETİLECEKTİR

2.1 Mali Konulardaki Görüş Talepleri

            Mali kanunların uygulanmasına ilişkin tereddüt edilen hususlarda görüş taleplerinin;

            —Farklı birimlere yapılması,

            —Görüş talebine ilişkin yeterli bilgi içermemesi,

            —Görüş talebinde bulunan birimin görüşüne yer verilmemesi

nedenleriyle ilave yazışmalar yapılarak işgücü ve zaman kaybına neden olunmaktadır.

            Bilindiği üzere: “Mali kanunlarla ilgili diğer mevzuatın uygulanması konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine gerekli bilgileri sağlamak ve danışmanlık yapmak

görevi 5436 Sayılı Kanunla Değişik 5018 Sayılı Kanun 60. maddesinde mali hizmetler biriminin, 18.02.2006 tarih ve 26084 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5-r Maddesinde de; Strateji Geliştirme Birimlerinin görevleri  arasında sayılmış bulunmaktadır.

            Bu itibarla Bakanlığımız Merkez ve taşra teşkilatında mali kanunlarla ilgili mevzuatın uygulamasına ilişkin oluşan tereddütlerin giderilmesini teminen görüş talepleri Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığına iletilecektir. Ancak görüş talebinde bulunan birimler konuya ilişkin değerlendirmelerini ve görüşlerini de talep yazısında belirteceklerdir.

 

 

2.2. Mali Konularda Görüş Bildirme

Yukarıda belirtildiği üzere Bakanlığımız Taşra teşkilatında mali kanunların uygulanmasına ilişkin tereddüt edilen hususlarda görüş verme yetkisi Strateji Geliştirme Başkanlığına verilmiştir.

Strateji Geliştirme Başkanlığınca tereddüt edilen hususun yaygınlığı dikkate alınarak gerek görülmesi halinde İç Genelge ile de açıklama yapılabildiğinden bilgi ve belgeleri incelenerek kişi ve olayına münhasır verilen görüşlerin diğer birimlerce gerek münferit gerekse genel yazı şeklinde dağıtımı yapılmayacaktır.

Belirtilen nedenlerle, Strateji Geliştirme Başkanlığı dışındaki merkez birimleri tarafından mali konulara ilişkin verilen görüşlere dayanılarak işlem tesis edilmesi mümkün olmadığından görüş beyan edilmeyecektir.

 

2.3. Maliye Bakanlığından Görüş Talebi

            Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 27.Maddesi son fıkrasında; "Mali konulardaki düzenleme ve kararların uygulanması konusunda, gerektiğinde ilgili idarelerin görüşü de alınarak, strateji geliştirme birimleri tarafından uygulamaya açıklık getirici ve yönlendirici yazılı bilgilendirme yapılabilir.” denildiğinden Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığınca tereddüde yer olmadığı değerlendirilen veya daha evvel görüş alınmış olan konularda mükerrer görüş talebinde bulunulmasını önlemek üzere, mali konulardaki tereddütler birimlerin görüşü belirtilerek Strateji Geliştirme Başkanlığına iletilecek, birimlerce doğrudan Maliye Bakanlığından görüş talep edilmeyecektir.

Strateji Geliştirme Başkanlığınca da tereddüt edilmesi halinde; Bakanlığımız görüşü belirtilmek suretiyle Maliye Bakanlığından görüş talep edilebilecektir.

Bilgilerini ve yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda gereğini rica ederim.

 

 

 

                                                                       Prof. Dr. Veysel EROĞLU

                                                                                        Bakan

 

 

DAĞITIM:

Harcama Birimlerine